Loonwerker Erik van Wesemael rooit al 45 jaar met Vervaet
Loonwerker Erik van Wesemael rooit al 45 jaar met Vervaet
‘Van de 12 tonner tot de nieuwste Q621, ik heb ze allemaal gehad’
Sinds 1978 rooit loonwerker en akkerbouwer Erik van Wesemael suikerbieten met bunkerrooiers van Vervaet. Op de bonte kleigrond in oost Zeeuws-Vlaanderen kunnen de rooiomstandigheden uitdagend zijn, maar juist daar is de Vervaet in zijn element. “De service van Vervaet is uitstekend, dat geeft telkens weer de doorslag.”
Glunderend laat Erik van Wesemael een oude zwartwit foto zien, genomen in 1978. Een nog jonge Erik – met lang haar geheel volgens de toenmalige mode – bestuurt één van de eerste twee bunkerrooiers die Vervaet & Heyens in Biervliet produceerde. Wanneer hij later een rondleiding geeft op het drukke familiebedrijf De Mariahoeve staan twee Q621 bunkerrooiers in de schuur gereed om te rooien. “Al 45 jaar rooien we suikerbieten en cichorei met machines van Vervaet”, vertelt hij. “Ieder type dat is gebouwd hebben we gehad. Van de eerste 12 tonner naar de 17 tonners, de Beet Eater modellen en tegenwoordig de Q616 en Q621.”
Nieuwe rooiunit
Het loonbedrijf rooit vanaf dit seizoen met twee Q621, van bouwjaar 2021 en 2022. De nieuwste machine is uitgerust met de nieuwe rooiunit die voor seizoen 2022 is geïntroduceerd door Vervaet. Het verschil tussen beide machines is goed zichtbaar wanneer ze zij aan zij staan. “De nieuwe voorbouw heeft een veel beter zicht vanuit de cabine dankzij de zijophanging”, toont Van Wesemael. Ook de CDR Combi-ontbladeraar is gewijzigd, deze is veel lichter geworden. Beide machines zijn uitgerust met een poetseras, daar hebben we goede ervaringen mee. Wanneer je hem goed afstelt kun je er perfect werk mee leveren en liggen de onderhoudskosten niet hoger ten opzichte van scalpeurs. Het belangrijkste is; de klanten zijn overtuigd. Ze vragen er specifiek om.”
Flexibel op alle gronden
De loonwerker kan alle verbeterpunten tot in detail noemen. Niet zo gek want, Van Wesemael is graag bij de productontwikkeling betrokken en test geregeld nieuwe technieken of machines voor de fabriek. “De ligging is voor ons als bedrijf perfect en enkele monteurs wonen letterlijk om de hoek. Dan zijn de lijntjes erg kort. De nieuwe rooiunit heb ik voor het eerst drie jaar geleden uitgeprobeerd. Ook heb ik met het nieuwe rollenbed gerooid. Omdat we naast bieten ook cichorei rooien – op zeer bonte grond – is de keuze toch weer op rooizonnen gevallen. Daar zijn we in dit gebied net iets flexibeler mee. In de polders tussen Hulst en Antwerpen loopt de grondsoort soms van bijna zand tot zeer zware klei, en dat op één perceel.”
Opbrengstmeting opstap naar meer
Het bedrijf rooide tot vorig seizoen in totaal 700 hectare met één rooimachine. “Vanwege onze ligging zijn er relatief weinig ophaalmomenten van de bieten waardoor het rooien hollen en stilstaan is”, weet Van Wesemael. “Daarom de keus om met twee machines te gaan rooien zodat we de klanten nog beter kunnen bedienen.” Wat opvalt is de bandenkeus en het luchtdrukwisselsysteem op beide machines. Van Wesemael: “Daarmee kunnen we in het veld op 1,2 bar rooien. Een nog lagere spanning kan in theorie wel maar, dan wangen de banden teveel en raken ze de volgende rij. Omdat je slechts één wiel per spoor hebt zie je nauwelijks waar de machine heeft gereden.” En dan, wijzend op de gps-ontvanger achter de cabine, “ook zijn beide machines met opbrengstmeting uitgerust. We krijgen meer vragen om taakkaarten te maken. Op ons eigen akkerbouwbedrijf maken we al volop gebruik van de data. Zo wordt onder andere op basis van de opbrengst later ook variabel gezaaid of aardappelen gepoot. Vooral mijn zoon Jean-Pierre is hierbij betrokken.”
Super service
Niet alleen de rooiunit is sterk verbeterd, ook in de cabine heeft Vervaet wijzigingen doorgevoerd. “Er zijn minder knoppen en er wordt meer visueel weergegeven in de terminal, die ook een update heeft gekregen. Onze oudere machine heeft dat nog niet, maar het wend snel vind ik. Doet er toch een probleem op, dan kunnen we altijd op de fabriek in Biervliet terecht. Of, een monteur komt langs zonder dat dit voor mij stilstand oplevert. We zijn niet blind voor andere merken en hebben ook met andere rooiers gereden. Toch geeft het product, de uitstekende service en het goede contact met Vervaet steeds weer de doorslag”, zo besluit hij.
Over het bedrijf
Erik van Wesemael runt met zijn zoon Jean-Pierre het akkerbouw- en loonbedrijf in Nieuw-Namen. Erik’s vrouw Martine heeft op de Mariahoeve een horecagelegenheid met groepsaccommodatie. Hiervandaan worden ook excursies naar het Verdronken land van Saeftinghe georganiseerd. Binnendijks worden daarnaast zeegroenten als lamsoor, zeekraal en zeekool geteeld.